tirsdag 18. april 2017

Jannas horn

Jeg liker å bake, og best liker jeg å lage gjærbakst: brød, rundstykker, horn, boller, kanelsnurrer, etc. Jeg elsker morgenstundene, morgenarbeidet mitt, som jeg kaller det, de dagene jeg kan stå opp grytidlig, sette en gjærdeig og så sette meg ned med kaffen eller en god kopp te, lese litt eller bare betrakte den nye dagen som våkner til liv utenfor vinduene her i Huset i skogen. Duften av ferskt bakverk som etter hvert brer seg liflig gjennom huset er deilig forlokkende, og borger for trivelige, lange stunder rundt frokost- eller lunsjbordet. 

Nybakte, lunkne horn med hjemmelaget appelsinmarmelade er himmelsk godt...


Noen synes at gjærbakst er vanskelig å lykkes med, men kan du de grunnleggende reglene jeg beskriver nedenfor, er mye gjort for at baksten skal bli god.

Regel nr. 1:
Alle råvarene du bruker bør være romtempererte. Det betyr at mel og andre ingredienser bør stå i romtemperatur en god stund før du begynner. Ta for eksempel smøret ut av kjøleskapet og la det stå på benken en stund og myknes før du bruker det.


Regel nr. 2: Vær i utgangspunktet nøye med veiing og oppmåling av ingrediensene. Men det betyr ikke at du ikke kan justere underveis med væske - for det må du som oftest gjøre (se regel nr. 3).


Regel nr. 3: Ikke la deigen være for fast, da vil sluttresultatet bli hardt og tørt. Jeg synes det er bedre å justere deigkonsistensen med væske enn mel. Tilsettes mel etter at deigen er i gang med å eltes, vil melet stjele fuktigheten fra deigen, og glutenkvaliteten vil svekkes fordi enzym- og glutenprosessen ikke er igangsatt i det melet som tilsettes. Derfor tilsetter jeg ikke all væsken med én gang, men holder litt igjen og justerer underveis.

Regel 4: Elt deigen lenge nok. Gluten-nettverket trenger tid til å utvikle seg, det er det som gjør at deigen henger godt sammen. God og lang nok elting hindrer også at ferdig gjærbakst blir smulete. Ferdig eltet deig skal ha en tilnærmet tyggegummikonsistens. Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet.

Regel 5: Lang nok heving! Deigen må heve, både før og etter at du har bakt den ut. Ved første heving bør deigen vokse til omtrent dobbelt størrelse. Etterhevingen er også viktig. Når du har hatt deigen i brødformene, eller trillet den ut i rundstykker etc., bør etterhevingen være på minst 30-45 minutter, faktisk opptil halvannen time for grov bakst. Sett gjerne emnene på et lunt sted ved etterheving. Jeg setter platene eller formene med emnene på ovnen, og får alltid luftig og saftig bakst ved den metoden jeg her beskriver.

Ingredienser til Jannas horn:
  • ca. 6,5 -7 dl dl melk 
  • 50 g fersk gjær 
  • 2 ts salt 
  • ca. 4 ss sukker (eller litt mer hvis du skal ha søte horn uten fyll) 
  • 1 kg hvetemel 
  • 200 g romtemperert smør 
  • egg eller melk til pensling

Slik gjør du:
Lunk melken litt – jeg bruker mikroen til dette. Ha alt det tørre i en bakebolle og smuldre gjæren rett i bakebollen - ikke i melken! Hell melken i bollen - hold litt igjen - og elt deigen godt. Jeg bruker maskin til å elte, og friksjonsvarmen som oppstår når maskinen går gjør at deigen får den rette temperaturen. La maskinen gå til deigen er glatt og smidig; ca. 15 min. på sakte fart er bra. Elt så inn det romtempererte smøret (eller du kan smelte det sammen med melken). Jeg liker å elte inn smøret til sist; synes deigen får en fantastisk konsistens ved denne fremgangsmåten, men prøv deg frem til hva du liker best. Elt deigen i maskinen i ca. 5 min til, totalt ca. 20 minutter.

Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse. Når den et ferdig hevet, slår du deigen ned, heller den ut på bakebordet og deler den i tre jevnstore emner. Kjevle hvert emne ut til en rund leiv. Del leiven i åtte deler (spisser). Legg hornene på bakepapirkledt stekebrett, dekk med et klede og etterhev ca. 45 min. Pensle eventuelt med egg eller melk, og stek hornene i forhåndsvarmet stekeovn ved 225 °C på midterste rille til de er gylne og fine, ca. ni-ti min.

Avkjøles på rist.


Tips:
Hornen kan gjerne fylles med det du måtte ønske: tacokjøttdeig med ost (populært hos ungdommen), ost og skinke, syltetøy...

Håper du fikk lyst til å bake horn. Lykke til.

Vennlig hilsen 
Janna

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar