fredag 20. april 2018

Saftige, luftige småbrød med ost og gulrot

Som også tidligere sagt, jeg elsker å bake, og kan jeg sette en gjærdeig en grytidlig morgenstund, trives jeg - og gleder familien i tillegg. For få ting skaper vel en så hjemlig og koselig atmosfære som duften av nybakt gjærbakst og kaker. Lager du brød med grove kjerner, gode oljer og fristende frø kan du i tillegg til å nyte verdens beste duft, fylle kroppen med gode ting.



Gulrot, havregryn, rapsolje, honning og ost gjør disse gode småbrødene ekstra saftige. 




Deilig nybakt til frokost i helgen, og populære i matpakken ellers i uken.

Ingredienser:

  • 500 g hvetemel 
  • 500 g sammmalt hvete (grov eller fin, du velger selv) 
  • 50 g fersk gjær 
  • 2-3 revne gulrøtter 
  • 6 - 7 dl kulturmelk, eller en blanding av kulturmelk og vann 
  • 1/2 dl rapsolje 
  • 2 ss honning 
  • 1 ts salt 
  • 1 dl solsikkekjerner 
  • 1 dl linfrø 
  • 1 dl havregryn 
  • 1-2 dl revet hvitost 
  • havregryn, linfrø eller sesamfrø til dryss 

Slik gjør du:

  • Sett ovnen på 225 grader, gjerne varmluft. 
  • Skrell og riv gulrøttene. 
  • Bland de våte ingrediensene: kulturmelk/vann, olje og honning, og varm blandingen opp til den blir fingervarmt. Jeg bruker mikroen til dette. 
  • Smuldre gjæren i melet, og tilsett salt, solsikkekjerner, linfrø, havregryn, ca 12 dl grovbakstmel/grovt speltmel. Elt godt sammen. 
  • Tilsett resten av melet og osten og elt til en smidig, glatt deig. Jeg bruker maskin, og lar den gå i 15 minutter på lav hastighet. 
  • Dekk bakebollen med plast og sett til heving, mimimum 30 min., helst lenger... 
  • Ha deigen på et melet bakebord, elt sammen og del i biter på ca. 115 g 
  • Trill ut til runde småbrød og sett emnene på stekebrett. Trykk brødemnene litt flate før du setter dem til etterhveing. 
  • Dekk baksten til med et kjøkkenhåndkle og etterhev i ca. 45 min. 
  • Pensle med litt vann og dryss gjerne litt tannknask over brødemnene før du setter dem i ovnen, for eksempel havregryn, linfrø eller sesamfrø.
  • Stek på midterste rille i ca. 12 min. 
  • Avkjøl brødene på rist. 


Disse småbrødene egner seg godt til frysing.



Det er mange grunner til å velge å bake brød og brødmat selv. 
en av de viktigste er at man kan velge alle ingrediensene selv.

Du kan velge høyeste kvalitet på melet, du kan kontrollere sukkerinnholdet og trenger ikke å bekymre deg for tilsetning av høykonsentrert fruktose fra for eksempel maissirup. Med mindre du har i margarin eller andre usunne fettkilder, inneholder hjemmelaget brød heller ikke transfett; du kan istedet bruke hjertesunne umettede fettstoffer som oliven- eller eller rapsolje i stedet.



Kommersielt tilberedte brød inneholder ofte konserveringsmidler og kunstige ingredienser for å forlenge holdbarheten og øke smaken, tilsetningstoffer kroppen slettes ikke trenger. Hjemmelagde brød ikke gjør det. Baker du selv, har du derimot full kontroll over hva du putter i brøddeigen, og kan passe på at du og familien får i seg gode næringstoffer.

I alle fall blir jeg skremt over innholdsfortegnelsen på et typisk kjøpebrød:



For eksempel innholder mange kommersielt tilberedte brød over 130 mg natrium per skive. Hvis du lager ditt eget brød, kan du begrense mengden salt.

Etiketter på kjøpebrød kan lede deg til å tro at de inneholder mer fullkorn enn de egentlig gjør. Når du lager brød hjemme, vet du selv hva du har i deigen. Du kan du eksperimentere ved å ha i forskjellige typer mel og korn og andre ingredienser for å øke næringsinnholdet, for eksempel linfrø for omega-3 fettsyrer, hele havregryn for løselig fiber eller quinoamel for protein. I tillegg kan du ha i naturlige smaktilsetninger i form av for eksempel urter.

Hvis du har alvorlige matallergier, kan du skreddersy brødene og utelate de ingrediensene du eller andre i familien ikke tåler. Kjøpebrød som ikke inneholder allergenet, kan ha blitt produsert på/med utstyr som er forurenset. Å lage ditt eget brød hindrer nesten all mulighet for kryss-forurensning.

Så om ikke duften av nybakt brød alene er god nok grunn til å bake, finnes det mange andre, helsemessige grunner.

God bakst!

Vennlig hilsen
Janna


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar